Isteni finom vegetáriánus zabpizza

Ki imádja a pizzát?

Én nagyon!

Régen rengeteget ettem, viszont ahogy az elmúlt években elkezdtem egyre egészségesebben étkezni, úgy egyre ritkábban ettem már pizzát. Sőt, egy idő után már egyáltalán nem. Mert az az igazság, hogy a hagyományos pizza totál egészségtelen. A tésztája, a felvágott vagy a sajt, mind-mind olyan dolog, amit nem érdemes enni, ha nem akarsz hosszú távon mindenféle betegséget. Gondolok itt a cukorbetegségre, rákra, szív és érrendszeri problémákra.

Pl. nem tudom tudtad-e, hogy a feldolgozott húsokat (szalámik, kolbászok, sonkák, virsli stb.) a WHO (Egészségügyi világszervezet) nemrég feltette a karcinogének (rákkeltő anyagok) listájára. Azt mondják, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztás 18%-kal megnöveli a vastagbélrák kockázatát.

És ha belegondolsz egyetlen szelet pizzán már lehet több szalámi vagy sonka van, mint 50 gramm…

Szóval ez nem túl jó hír nekünk, akik imádják a pizzát.

De a jó hír az az, hogy nem muszáj a pizzának egészségtelennek lennie!

Nem muszáj fehérlisztből készíteni a tésztáját, nem muszáj tehéntejből készült sajtot rátenni és ki lehet hagyni a feldolgozott húsokat is.

És az eredmény nem egy unalmas, rossz ízű dolog lesz, hanem egy olyan finom pizza, amitől eldobod az agyad!

Ebben a rövid videóban megmutatom, hogy készül az én isteni, vegetáriánus zabpizzám:

Isteni Vega Zabpizza

Tésztához:

  • 220g zabpehely
  • 2 tojás
  • 50ml szénsavas víz
  • néhány kanál kókuszolaj (kb. 20-25g)
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • csipetnyi szódabikarbóna

Szószhoz:

  • 1 konzerv paradicsompüré
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 1 fej fokhagyma

Feltét:

  • vegán kolbász (nekem ez a csicseriborsós a kedvencem, de rengeteg féle kapható a boltokban és mind nagyon finom)
  • olívabogyó
  • bab (szimplán kinyitsz egy konzervet)
  • gomba
  • szójaszósz (opcionális – glutént tartalmaz!)
  • vegán sajt (én Violifeot szoktam venni, nagyon finom)
  • ezeken kívül én szoktam rá tenni kukoricát, lilahagymát, spenótleveleket (épp mielőtt megsül) és kaliforniai paprikát is – de ezeket elfelejtettem, most mikor a videót csináltam 😀 Így is isteni lett, úgy még jobb lett volna! Bátran kísérletezz!

Elkészítés

1. Bonts egy paradicsompüré konzervet, öntsd egy tálba. Sózd és fűszerezd meg (bors, oregánó, bazsalikom)! Vágd fel a fokhagymát, dobd bele és keverd össze! Ezzel kész is a szósz!

2. Jöhet a tészta! 🙂 Fogj egy tálat és öntsd bele a zabpelyhet. Dobj bele két tojást, néhány kanál kókuszolajat (én ekkora pizzánál 20-25 grammot szoktam), sózd és fűszerezd meg, adj hozzá pici szódabikarbónát és 50ml ásványvizet (de lehet egy picit több kell majd).

Szimplán kézzel kezd összegyúrni! Ha nem áll össze, esik szét az egész, akkor lehet hozzá kell adnod még zabpelyhet. Ha pedig túl száraznak tűnik, akkor több kókuszzsír vagy víz kell. Ha össze tudtad gyúrni rendesen, akkor kész is a tészta! 🙂

3. Rakd egy sütőpapírra és lapítsd ki, egyengesd el olyan vastagságúra, amilyet szeretnél! Én vékonyan szeretem, főleg mert úgy nagyobbak lesznek a szeletek 😀 Készülj fel egyébként, mert ragadni fog! Ha nehezen megy, önts egy pici vizet a kezedre és úgy folytasd!

4. Jöhet a feltét! 🙂 A paradicsomszószt kend el a tésztán, aztán mehet a többi. Nyilván rajtad áll, hogy mit teszel a pizzára, de a fent felsorolt dolgokkal garantált, hogy isteni lesz – és egészséges!

Ha így csinálod, akkor először a vegán kolbásszal kezd. Én úgy vettem észre, hogy ezeket egyszerűbb rámorzsolni, mert ha szeleteket akarsz vágni, akkor szétesik vagy túl vastagok lesznek a szeletek. Nyilván fura, ha nem ettél még ilyet, hogy morzsolni kell a kolbászt, de nyugi, nagyon finom lesz! 🙂

Utána jöhet a bab, olívabogyó, hagyma, paprika, kukorica, gomba!

Ha teszel rá gombát, akkor ezt előbb picit süsd át egy serpenyőben. Én szoktam rá tenni pici szójaszószt is, mert nagyon jó ízt ad neki, de ha gluténérzékeny vagy, akkor a szójaszószt egyszerűen hagyd ki és a pizza teljesen gluténmentes lesz!

És legvégül reszelj rá vegán sajtot! Ha még soha nem próbáltad, szerintem próbáld ki, mert ezerszer egészségesebb, mint a tehéntejből készült (hosszú történet lenne leírni, mi a gond a tejjel…) és ugyanolyan finom. Enélkül is nagyon finom persze a pizza, de ha akkora sajtimádó vagy, mint én, akkor nem akarod kihagyni róla! 😛

5. Tedd be a sütőbe és süsd 180 fokon kb. 25 percig! Ha kezd a sajt száraz lenni, akkor 100%, hogy már kész, plusz a zab széle kezd már keményedni, pirulni, abból is látod. Ha akarsz tehetsz rá bazsalikom vagy spenót leveleket is, de ezeket az elkészülte előtt pár perccel rakd rá, különben totál szétsülnek. 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Remélem kipróbálod és ízleni fog! 🙂

Viszont vigyázz, mert viszonylag sok kalóriát tartalmaz, szóval ha tudod számold bele a napi kalóriáidba! Vagy eddz előtte egy keményebbet és éhezz előtte egyél egy picit, csinálj helyet neki! Szerintem ez könnyebb, mint mikor elkészült és megkóstoltad azt mondani, hogy “oké, több szeletet nem eszek…”, mert egyszerűen TÚLSÁGOSAN FINOM! 😀

Tetszett a videó és a recept? Oszd meg másokkal is és kövess Facebookon Youtubeon, mert a közeljövőben több ilyen fog érkezni!

Oszd meg másokkal!